SuperCup voor dubbeltweeën en vierzonders tijdens de Westelijke Regatta

Varen volgens een WK-schema met meerdere rondes waarbij ploegen de kans krijgen zichzelf te meten aan een groot deelnemersveld, dat is wat seniorenploegen in de dubbeltwee en vierzonder dit jaar kunnen verwachten bij de Westelijke Regatta! De SuperCup brengt ploegen uit verschillende klassen en gewichtscategorieën samen in één cluster, afwijkend van het traditionele voorwedstrijden- en finalesysteem binnen de eigen klasse van beperkte omvang. Hoewel er uiteindelijk nog wel per veld een klasserend blik wordt uitgereikt op basis van de einduitslag, biedt het ploegen de mogelijkheid om spannende finales te varen op hun eigen niveau wat wellicht tot verrassende resultaten kan zorgen! Hoe is dit wedstrijdconcept ontstaan en wat kun je verwachten?

Innovatie in de roeikalender

De Westelijke Regatta is één van de oudste Nederlandse 2km wedstrijden. Met de uitbreiding van de kalender is er steeds meer van hetzelfde bijgekomen. Met de SuperCup brengt de Westelijke Regatta variatie aan voor roeiers, zonder dat ze af moeten wijken van de wedstrijdspecifieke voorbereiding voor 2km-races:

  • Ploegen kunnen tot 5 keer per weekend over de baan.
  • De rondes selecteren uit naar ploegen met hetzelfde niveau, waardoor ploegen steeds spannender racen.
  • Ploegen kunnen zich vergelijken met ploegen op een hoger niveau die meedoen in hetzelfde cluster.

SuperCup met een WK-schema

De SuperCup bestaat uit vier clusters die elk volgens het promotieschema van het World Rowing Wereldkampioenschap varen. In dit schema plaatsen de best-presterende ploegen in de voorwedstrijden zich direct voor de volgende rondes, terwijl de anderen een tweede kans krijgen in de herkansingen. Vervolgens varen alle ploegen in een serie achtste-, kwart-, halve en hele finales, waarbij het deelnemersveld steeds meer aan elkaar gewaagd wordt. Zo zijn uiteindelijk de H-finales net zo spannend als de A-finales! Afhankelijk van het aantal inschrijvingen varen ploegen twee tot vijf races over het hele weekend.

Voor elk veld krijgt de ploeg met de hoogste eindklassering een blik. Voor de seniorenvelden (elite, gevorderde, gevorderde B en beginner) zijn dat klasserende blikken en voor klassementsvelden niet-klasserend. Deelnemers van de developmentvelden doen daarbij ook mee in hun eigen seniorenveld en kunnen dus zowel het klassementsblik als een klasserend blik winnen!
De punten voor het Development Klassement worden uitgedeeld op basis van de eindklassering van de ploegen die ingeschreven staan in het klassement.

Voor alle details, zie de pagina over de SuperCup.

NK Junioren Groot en FISU kwalificatie

Naast de SuperCup is de Westelijke Regatta ook het strijdtoneel van het Nederlands Kampioenschap voor junioren in dubbeltweeën, vierzonders, dubbelvieren en achten. Daarnaast kunnen studentenploegen zich kwalificeren in de dubbeltwee en vierzonder voor het FISU Wereldkampioenschap voor studentenploegen, dat later dit jaar plaatsvindt, eveneens op de Willem-Alexander Baan!

Categorieën: 2024Deelnemers