Varen volgens een schema met meerdere rondes waarbij ploegen de kans krijgen zichzelf te meten aan een groot deelnemersveld, dat is wat seniorenploegen in de dubbeltwee en vierzonder kunnen verwachten bij de Westelijke Regatta! Vorig jaar werd de SuperCup voor het eerst verroeid, waarna op basis van de feedback het concept is verbeterd voor aankomende editie. Tijdens de SuperCup worden de velden per boottype binnen geslacht samengevoegd tot vier clusters: Mannen vier zonder, Vrouwen vier zonder, Mannen dubbeltwee, Vrouwen dubbeltwee. Deze vier clusters varen gedurende het hele weekend races volgens een promotieschema met vier rondes geïnspireerd op het World Rowing Wereldkampioenschap.

Waar vorig jaar gevaren werd volgens het daadwerkelijke wereldkampioenschapsschema is deze voor aankomend jaar doorontwikkeld naar een uniek schema. In het wereldkampioensschapsschema was het aantal races, en daarmee de eerlijkheid, niet voor alle deelnemers gelijk; het richtte zich voornamelijk op zo kansrijk mogelijke races voor de beste deelnemers. Het voor de SuperCup ontwikkelde promotieschema heeft een sterke focus op zo kansrijk mogelijke races voor deelnemers van alle niveaus. Daarmee is de bedoeling dat er voor alle ploegen spannende races worden gevaren met mogelijk tegenstanders die normaal in een andere klasse varen (licht en zwaar, E, G, Gb en B).

Anders dan het variabele aantal races in het oude schema, is het aantal rondes voor alle deelnemers gelijk zonder achtste- en kwartfinales en met challenges in plaats van herkansingen. Daarnaast zijn er gestuurd ingedeelde voorwedstrijden op basis van de klasses; de verschillende klasses worden zo divers mogelijk verdeeld over de voorwedstrijden. In de voorwedstrijden plaatsen ploegen zich dan voor de challenges, waarbij ploegen met een hogere eindklassering in de voorwedstrijden varen tegen ploegen met een lagere eindklassering. In de challenge heb je dus de kans jezelf opnieuw te bewijzen, maar zal je extra hard aan de bak moeten als je in de voorwedstrijden minder goed hebt gepresteerd. Vervolgens varen alle ploegen halve en hele finales, waarbij het deelnemersveld steeds meer aan elkaar gewaagd wordt. Zo zijn uiteindelijk de H-finales net zo spannend als de A-finales!

Net als vorig jaar krijgt in elk veld de ploeg met de hoogste eindklassering een blik. Voor de seniorenvelden (elite, gevorderde, gevorderde B en beginner) zijn dat klasserende blikken en voor klassementsvelden niet-klasserend. Deelnemers van de developmentvelden doen daarbij ook mee in hun eigen seniorenveld en kunnen dus zowel het niet-klasserende developmentblik als een klasserend blik winnen! De punten voor het Development Klassement worden uitgedeeld op basis van de eindklassering van de ploegen die ingeschreven staan in het klassement.

Voor alle details, zie de pagina over de SuperCup

Innovatie in de roeikalender

Afgelopen jaren is er de roeikalender uitgebreid maar er ook steeds meer van hetzelfde bijgekomen. Met de SuperCup brengt sinds vorig jaar de Westelijke Regatta variatie aan voor roeiers, zonder dat ze af moeten wijken van de wedstrijdspecifieke voorbereiding voor 2km-races:

  • Ploegen kunnen 4 keer per weekend over de baan.
  • De rondes selecteren uit naar ploegen met hetzelfde niveau, waardoor ploegen steeds spannender racen.
  • Ploegen kunnen zich vergelijken met ploegen op een hoger niveau die meedoen in hetzelfde cluster.

De benodigde dispensaties voor de aanpassingen zijn al uitgebreid besproken met juryleden, maar liggen momenteel nog wel bij het KNRB bestuur ter goedkeuring.

Categorieën: 2025Deelnemers