De Westelijke Regatta is de oudste roeiwedstrijd in Zuid-Holland. Het was traditioneel de eerste landelijke roeiwedstrijd in het seizoen op de korte baan (twee kilometer). Tegenwoordig is de Varsity de start van het kortebaanseizoen; de Westelijke vindt tegenwoordig medio mei plaats op de Willem-Alexander Baan.

In 1925 werd de Westelijke Roeibond opgericht, die zich inzette voor een landelijke roeiwedstrijd: de Herfstwedstrijden in het Westen. Twee jaar later werd de wedstrijd omgedoopt tot de Westelijke Regatta

De organisator wisselde in 1976 van naam en werd de Zuid Hollandsche Roeibond (ZHRB). Deze ging het jaar daarop een samenwerking aan met de K.A.R.&Z.V. “De Hoop”waarbij de Westelijke verder ging onder de naam Randstad Regatta. In 2009 stopte de samenwerking en werd ook de naam aangepast naar de Boekel de Nerée Regatta. Een jaar later al weer sprak men van de Amsterdam Rowing Regatta, na deze editie werd besloten om de oude naam weer te gaan gebruiken. Een verhuizing van de Bosbaan naar de Willem-Alexander Baan vond plaats in 2013, waarmee de Westelijke de eerste nationale wedstrijd op deze nieuwe baan was. In 2014 werd de wedstrijd de gastheer van het NK Klein van de KNRB. De Westelijke is vast onderdeel van het KNRB Eerstejaarsklassement en het KNRB Developmentklassement.